Barion Pixel

Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a lehető legjobb felhasználói élmény érdekében.

Meddig él egy francia bulldog?

Happy Bulldog
2021. 10. 03. 15:13:00
Meddig él egy francia bulldog?

A francia bulldog átlagos élettartama 10 év. Klasszikusan 9 és 14 év között van. A franciákkal imádni való dolog együtt élni, de sajnos számtalan különböző és ritka egészségügyi rendellenesség is előfordulhat ennél a fajnál, ami lerövidítheti életüket.

A francia bulldog élettartamát befolyásoló betegségek közül sok befolyásolja életminőségüket is. Ezért, ha fontolóra veszi egy buci birtoklását, készen kell állnia arra, hogy az egészségügyi problémák felmerülésének esélye magasabb ennél a fajnál, mint az átlag.

A 9 és 14 közötti tartomány teljesen normális egy kutyánál, de alacsony élettartamnak minősül egy kisméretű kutyánál. A kisebb kutyák várhatóan hosszabb élettartamúak, mint a Chihuahua, melynek várható élettartama 17 év. Ez azért van így, mert sokkal kevesebb egészségügyi problémája van, mint a francia bulldognak.

A Frenchie betegségei, mire érdemes figyelnünk:

Mint fentebb említettük, a sok egészségügyi komplikáció miatt a francia bulldog élettartama rövid (kevesebb mint 14 év). Minden tényező, amely magában foglalja a stresszt és a szorongást, lerövidítheti franciája várható élettartamát.

Fun fact: A nem is egy egy olyan tényező, amely alapjaiban befolyásolja a francia bulldog élettartamát, mivel a hím bucik hosszabb ideig élnek, mint a nőstények.

A Frenchie leggyakoribb egészségügyi problémái a közelmúltbeli tanulmányban a hasmenés, a hosszú körmök és a bőrredő dermatitis. Ugyanez a kutatás azt is kimutatta, hogy ezeknek a franciáknak több mint 12% -a végül felső légúti megbetegedésekben szenved, amely állapotot általában a lapos arcszerkezetük eredményez.

Mivel a bucik, mint bármelyik másik kutya társuk, elsősorban a szájukon és szájpadlásukon át hűtik magukat, egy újabb felmerülő probléma lehet a túlmelegedés. A rövid szájpadlás eredményeképp néha nem tudják tartani a biztonságos testhőmérsékletet edzés/futás közben és még meleg időben sem.

Annak érdekében, hogy a bucija lényegesen tovább éljen, bizonyosodjon meg róla, hogy egészséges vérvonalból származik. Ezen egészségügyi állapotok többsége a szülőktől öröklődik, ennélfogva keveset vagy semmit sem tud tenni, amikor ezek előjönnek.

Alapvetően javasolt bucit egy régebbi ismertebb kennelből vásárolni, hiszen ott a tenyésztők erre odafigyelnek, és nagyban lecsökken az esélye, hogy kutyusunk később beteg legyen.

Gyakran előforduló szűrővizsgálatok: szem (szürkehályog valószínűségére vizsgálják) ; csípő (csípővel kapcsolatos problémák pl. diszplázia elkerülése érdekében vizsgálják)

Az állatorvosi látogatás egy francia bulldog gazdi esetében legalább évente, de idősebb korban fél évente javasolt. Egyeztessen állatorvosával a bucija állapotáról, ez segíthet megelőzni számos egészségügyi kihívást, ezáltal növelve a francia bulldog élettartamát.