Barion Pixel

Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a lehető legjobb felhasználói élmény érdekében.

Kutyaruhák – Divat, vagy szükség?

Happy Bulldog
2021. 10. 19. 19:49:00
Kutyaruhák – Divat, vagy szükség?

Manapság nem ritkaság, hogy télen pulóverben és kabátban parádézó kutyusokat látunk. Egyesek nagyon hideg éghajlaton még csizmát is viselnek. De ez vajon elengedhetetlen lenne számukra? A sok divatos kutyapulcsi és kabát valóban segít őket melegen tartani, vagy inkább csak az unatkozó gazdik hóbortja?

Bizonyára hallhattatok már hasonló mondatokat:

„Ruhát egy kutyának? Hiszen egy állatnak azért van a szőre, hogy melegítse. Hihetetlen, hogy némelyik őrült mikkel kínozza házikedvencét...”

Sokak véleménye szerint a kutyaruhák feleslegesek, és igazából csak a „flúgos gazdik” divathóbortjai. Néhány esetben igazuk lehet. A legtöbb kutya elég szőrrel rendelkezik ahhoz, hogy télen melegen tartsa őket. Vegyünk például egy csau csaut, vagy egy pomerániait. Dús bundájuk és hosszú szőrük magáért beszél.

Viszont nézzük meg az érme másik oldalát is! Bár kétségtelen, hogy a hosszú szőrű és az udvari hőmérsékleten élő kutyusok nem igényelnek ilyesfajta törődést, lakásban élő társaik bizony könnyen megfázhatnak a hideg téli időkben. Ezek a kutyusok életük nagy részét 20-22 fokos átlag hőmérsékleten élik, mint mi. Emiatt nem növesztenek olyan dús bundát, mint az időjárás változásnak kitett udvari társaik. Ugyan szőrzetük így is vastag, ha kivisszük őket télen a 3 fokos hidegbe órákat játszani, az jelentős hőmérsékletcsökkenés számukra, így könnyen megbetegedhetnek.

Általában azok a kistestű, rövid szőrű kutyusok vannak legnagyobb mértékben kitéve ennek a veszélynek, melyek fajtajellegükből adódóan is a melegebb éghajlathoz szoktak. Közéjük tartozik például a kínai meztelen kutya, a csivava, a kis olasz agár, a terrier és a francia bulldog is. Apró méretükből adódóan számukra a testhő megtartása sokkal nehezebben megy, mint nagytestű társaiknak. Emellett ezeknek a kutyusoknak a hasukon szinte alig nő a szőr. Gondoljunk bele nekünk milyen érzés lenne belegázolni egy hóbuckába csupasz testtel! A gondolattól a hideg is kiráz! Télen néhány kutyusnak egy kabát vagy egy kötött pulcsi igenis jól jön.

Megállapíthatók tehát az alábbi tények:

  • A ruházat fontolgatásakor érdemes figyelembe vennünk kisállatunk méretét, szőre vastagságát, korát és viselkedését.
  • A hideg éghajlathoz szokott, vastag bundával rendelkező nagyobb testű kutyusoknak, mint a husky és a csau csau nem szükséges, sőt zavaró egy téli ruha.
  • A kistestű, rövid szőrű kutyusoknak pedig javasolt télen beöltözni, főleg hosszabb sétákra, mivel kis méretük miatt nehezen tartják meg a testhőt. Számukra a ruházat egy extra réteg szigetelés, mely kényelmesen és melegen tartja őket.
  • Az idős emberekhez hasonlóan az idősebb kutyáknak is nehezebb lehet a testhő termelése és megtartása, így a pulóver számukra is komfortos lehet.
  • Természetesen minden kutya egyedi, egyedi igényekkel. Ezért, ha fontolgatod, hogy kell -e ruhát venned a kutyusodnak, figyeld meg viselkedését a hidegben. Látni fogod a jeleket! Reszket vagy szaladgál? Szívesen hagyja el a meleg kuckót, vagy úgy vonszolja ki magát?

És ha már beöltöznek, érdemes stílusosan csinálni! De vigyázat! Fő a mértékletesség. Eszméletlenül aranyos tud lenni egy beöltöztetett kutyus, de mi sem viselünk szoba hőmérsékleten kötött pulóvert, így ne kényszerítsük erre kedvenceinket sem! Legyünk tudatos, szerető gazdik! Wau!